torek, 11. november 2014

9. IN 10. DAN

MERĦBA

Zadnja dva dneva, se je vse odvijalo tako kot smo se že dodobra navadili. Luka in Žan sva delala iz stanovanja in mentorju v predogled pošiljala izdelke. Nekaj časa nama je tudi ostajalo, zato sva se odpravila po tedenskih nakupih in puncama pripravila večerji ter postorila še nekaj gospodinjskih opravil. Patricija v svoji službi trenutno nima veliko dela, Maja pa je dokončala svoj 5. izdelek. Ostalo ji jih je še 6.

Na Malti se že počutimo kot doma. Ko gremo čez cesto, najprej pogledamo desno, kot domačini. V večini primerov je treba čez cesto teči z zaprtimi očmi, saj ljudje vozijo hitro in nepredvidljivo, prehodov za pešce pa je malo. Na poti nas vedno spremlja tudi dežnik, saj je vreme precej nepredvidljivo. Navadili smo se tudi že, da če želimo biti točni odidemo vsaj 2 avtobusa prej, saj se pogosto zgodi, da avtobus pride z zelo veliko zamudo ali pa sploh ne pride. Razlog je verjetno tudi ta, da so vozniki avtov in avtobusov precej nestrpni. Pogosto se zgodi, da je na cesti popoln zastoj brez razloga. Nič ni nenavadno tudi če se  vozniki avtobusov med seboj med vožnjo kregajo. Maltežani so po naravi zelo prijazni in odprti ljudje, radi pomagajo kadar potrebuješ pomoč. Čeprav velikokrat še sami ne vedo kako bi ti pomagali. Prebivalci govorijo malteščino, ki spada v semitsko jezikovno družino, tako kot arabščina, v njem se najdejo tudi besede iz angleščine, italijanščine, francoščine … 
Uradni jezik je še angleščina, številni Maltežani pa govorijo tudi italijansko.

Čeprav se malta ne nahaja tako daleč od Slovenije, se tukaj najdejo zanimive razlike. V kulinariki smo najprej opazili, da se na celotnem otoku ne da kupiti kisle smetane in, da v večini prisegajo na sladkan jogurt - »sladkan navaden jogurt«. Poskusili smo tudi odličen malteški kruh ftira, ki je podoben lepinji z luknjo na sredini.

Spoznali smo že mesta Msido, kjer stanujemo, glavno mesto Valletto, Sliemo in še nekaj ostalih manjših mest, kjer se nahajajo naša delavna mesta. Čez vikend si nameravamo ogledati še nekatere turistične destinacije , ki se nahajajo na otoku Komino in Gozo.






Čavčav,

Žan, Luka, Patricija in Maja


Foto:
Luka Jereb: 1,2
Patricija Barbič: 3

Ni komentarjev: