torek, 13. januar 2009

#2 Dan

Hoj hoj! Lep pozdrav v mrzle kraje, iz toplih, ampak še vedno deževnih.
Danes mineva drugi dan od našega prihoda v Tampere. Noč je bila za nekatere dobro prespana, za nekatere malo manj. Zjutraj ob osmih smo bili vsi pokonci, pripravljeni na nove dogodivščine :))
Thomas nas je prišel iskat z avtomobilom ob devetih in nas peljal do šole. Je bivša popravljalnica za tramvaje, kar se od zunaj vidi, a ko stopiš v prostore šole najprej zagledaš kavč, nekaj okroglih miz s stoli, televizijo in pult na katerem je aparat za kavo, poleg pa stoji hladilnik. Na prvi pogled bi lahko rekel, da si prišel v našo zbornico. A to ni zbornica, to je neke vrste predprostor v studio za snemanje. Prvi dijak, ki smo ga zagledali je bil oblečen v bulerje, oprjete hlače, z ruto na glavi, prevladovala pa je črna barva. To je to, Finci.
Juha, naš mentor, nas je peljal okoli po njihovem video studiu, avdio studiu, in nato v ostale učilnice z računalnikim. Predlagal je, da teh štirinajst dni delamo z njegovimi učenci, katerih je približno dvajset v razredu, nato pa posnamemo nekaj svojega. Bili smo za načrt, sledilo pa je spoznavanje z razredom. Naša predstavitev je bila bolj "švoh", ker nismo vedeli kaj naj povemo o sebi. Naslednji koraki pristopanja do "sošolcev" so bili lažji, a še niso dokončani. Govorili smo že z nekaj sošolci. Zaradi njihovega zavzetega dela so nas vse zelo impresionirali. Res je, da imajo veliko opreme, ampak še nikoli nisem bila v studiu kjer bi razred neprestano delal, brez da bi jih profesor mogel opozarjati. Posledično temu vsi veliko vejo o kamerah in snemanju.
Te dni se pripravljajo na neko tekmovanje o tem, in so razporejeni po studiu - vsak ima svojo nalogo. Imajo tri kamermane, direktorja. mojstra za video, mojstra za zvok, mojstra za luči in tako naprej. Te vloge pa si menjavajo. Vsak je enkrat nekaj. Zelo imajo zanimiv način dela. Prav tako pa je rekel njihov profesor (naš mentor), da je njegov sistem naslednji : posnamejo, posnamejo napake, in nato primerjajo kaj je boljše in kaj slabše, in se tako naučijo. Ne naredijo že v prvo popolnega posnetka, da bi se nato iz njega učili.
Naredili pa so nam tudi intervju, katerega mislim, da bomo ponovili. Ponovili zaradi njihove nepripravljenosti in naše. Simulacija nam pa ni šla kot bi mogla. Vseeno smo se nasmejali potem, ko smo si ga vsi skupaj ogledali.

Uglavnem, bilo je zabavno za prvi dan, imam pa občutek da bo z dnevi še boljše, ko premagamo to situacijo spoznavnaja in končno z vsemi navežemo stike.

Lepe pozdrave pošiljamo vsi v Slovenijo!

Katja

1 komentar:

vjanez pravi ...

zanimivo! šeeee!