petek, 16. januar 2009

Moi!:) Se vedno smo zivi, kljub odhodu nase profesorice, upam da nobenega ne skrbi za nas. Ceprov smo sami, 2500 km (tam okoli) stran od vas vseh. Hvala za internet (vsaj), an.

Koncno vikend! Ni nam tezko v soli, le vsi se zelimo zjutraj malo naspati. Danes naj bi blog pisala Gaja, ampak ker je prezaposlena in se opravicuje, ter sporoca, da boste brali njene stavke v naslednjih dneh.
Ta dan se je zacel kot vsak drugi. Z razliko, da smo bili danes prehitro na postaji za trolo, in to danes, ko je bilo -10 stopinj, kar se nismo doziveli v casu nasega bivanja tukaj. Zdi se mi, da je tukajsnih -10 stopinj bolj mrzlih, kot pri nas. Nevem, mislim da se mi zdi prav.
V zacetku "pouka" smo najprej dvakrat sli skozi vajo, ki jo ponavljamo ze cel tedn (improviziranje razlicnih oddaj in porocil in pri tem menjava nalog). Izkoristili smo priloznosti in se spoznali z nekaj ostalimi deli, ki jih lahko opravljas v studiu. Imeli smo samo tri ure casa, nato smo mogli pospraviti vso opremo iz studia, ker je studio najet za vikend.
Bili pa smo presrecni, saj smo prvic v celem tednu odsli tako hitro od pouka, da smo videli mesto v dnevni svetlobi. Bilo je super. Koncno lahko potrdim, da je res lepo mesto. Ne tako kot Slovenija, ampak posvoje je drugacen in lep.
Povedali so nam, da nimajo nobene predstave v anglescini ampak verjetno se bomo odlocili za finsko predstavo, ce ne drugace zato, da pogledamo kako izgleda njihovo gledalisce in njihovi igralci.
Imeli smo si zeljo ogledati se Spy Museum (vohunski muzej), kateri je bil tudi edini, ki smo ga nasli v Finlanson zgradbi kjer naj bi bili se ostali muzej. Ostale bomo sli se poiskati. Videli smo vso vohunsko opremo, vse pripomocke, ki so dokaj zanimivi. Dali so nam se angleska navodila, da smo si lahko prebrali o vseh teh stvareh. Mene je najbolj impresioniral fotoaparat v obliki skatlice za cigarete in ko potegnes cigareto iz skatlice, fotografira. Zelo iznajdljivo in prirocno. In predvsem - neopazno.
Po tem ogledu smo se razdelili, z Gajo sva se odlocili iti po mestu, da si ga koncno malo ogledava in s tem tudi po trgovinah. Bostjan in Miha sta soping prepustila nama, onedva sta odsla samo malo po mestu.
Kam tocno sta sla nevem, lahko pa povem za naju. Nasli sva kino, vzeli urnike, da si bomo sli ogledati kaksen film. Preckali enega izmed mostov, kjer je bil zanimiv pogled na jezero, ki sicer ni zaledenelo, edino vmes so se plosce ledu, ki so se ze stopile in nazaj sprijele (tako so zgledale). Nastalo je tudi nekaj fotografij, ki jih bova dodale kaksen drug dan (USB kabel potrebujeva). Ogledati sva si sli trgovine s finskimi stvarmi, ki nam jih je par dni prej pokazala prof. Gustinova. Ker pa sva bili zadolzeni za kosilo, sva odsle se v Lidla po hrano.
Danes sva skuhale krompir in Bostjanove in Mihove ribje palcke, ki so jima vceraj ostale. Uspelo nama je, in tudi pospravljeno sva imele kuhinjo! :)

Bostjan pa je imel tudi zeljo, da pohvaliva njegovo kosilo, ki ga je naredil vceraj. In ga tudi bom : BILO JE ODLICNO, povej mami Bostjan, da te je dobro naucila kuhati.. edino mogoce bi se lahko zapomnil ko te je opozorila, da dodaj sol takim stvarem kot so riz. :)

In...sedaj cakamo nasega mentorja, Juho, da nas poklice kdaj nas bo peljal v eno izmed najstarejsih savn! Zelo lepo in prijazno od njega, da nas bo.
Sama pa tudi razmisljam o savni po kateri se vrzes v jezero, to bi bila precej finska izkusnja. Bomo videli!

Slike bom dodala jutri, ker vem da bi jih radi videli.

Lp do naslednjic,
Katja

3 komentarji:

vjanez pravi ...

Kar pogumno v savno švicat pa v mrzlo vodo. Vmes pa kakšen čaj.
lp

Evgen in Mirjana pravi ...

po napornem tednu vam privoščiva lep vikend. Izkoristite ga za počitek in nakupovanje lp

Mojca G. pravi ...

oj,
vidim, da vam ni prav nič hudo, ko ste sami. Glede savne pa vam priporočam, da jo izkoristite, mogoče ne ravno v jezeru, ampak tisto v katero vas je peljal Juha. Se mi zdi, da je pa sedaj res malce mraz, ali pa tudi ne, hmm.
Kakšna slikica (saj vem, da je linija bolj počasna, pa računalnik ..) bi bila pa vseeno zanimiva. Uživajte še naprej vaša profesorica Mojca Guštin.