sobota, 16. november 2019

Estonija 7. Dan

Tere :)

Vikend je prišel in midva sva izkoristila lepo vreme in si šla ogledati staro mestno jedro. Z avtobusom sva se peljala do središča mesta, od tam oa sva šla peš en krog po starem delu mesta.

Najprej sva se ustavila v muzeju igrač (Tartu Toy Museum). V njem sva si ogledala stalno razstavo punčk, lesenih figuric, animacijskih lutk, avtomobilčkov, vlakec in še veliko več. Ogledlaa pa sva si še začasno razstavo Barbie igrač. Pred odhodom nazaj sva si še kupila spominke in se odpravila nazaj proti glavnemu trgu.

Vmes sva šla mimo najstarejše univerze v Tartuju (University of Tartu), ter še ene cerkve.

Ko sva prišla na glavmi trg, sva zavila v ulico nižje im prišla do muzeja umetnosti (Tartu Art Museum). Tam sva si ogledala obe razstavi, stalno in začasno.

Ta muzej je bil nekaj posebnega. V zadnjem delu 2. nadstropja sva prišla do lestenca in nekaj tehničnih risb. Nato se je lestenec zatresel. Kmalu so začeli prihajati iz zvočnikov rahlo srhljivi zvoki, lestenec pa je utripal ter se tresel. Bilo je srhljivo in nepričakovano, a hkrati zelo zanimivo in nekaj novega.

Tako naju je presenetila še ena soba, kjer so bili le srhljivi zvoki.

Prečkala sva most čez reko Emajõgi, ki teče čez Tartu. Na drugi strani sva si pogledala še 2 kipa. 

Pred zaključkom najinega izleta sva se sprehodila do cerkve, na poti pa sva našla še eno manjšo cerkev, ki je rožnate barve. Ustavila sva se še ori zanimivem kipu, nato pa šla do postaje in v smeri proti domu.

Spodaj prilagam nekaj malega od slik iz obeh muzejev, slika univerze, vseh cerkev in kipov ter slike starega mestnega jedra :)
(mogoče bom morala en blog nameniti samo slikam :D)

Za konec pa še:

"Targaks ei sünnita, targaks õpitakse." - Vanasõna

"Modrost ni prirojena, modrost je naučena." 






























Na tej sliki je figura Miriam, ki je glavni lik v istoimenskih filmih, narejenih s tehniko stop-motion animacije












Ni komentarjev: