četrtek, 14. november 2019

Estonija 5. Dan

Pozdravljeni :)

Pišem za včerajšnji dan.

Včeraj sva na avtobusu naletela na kontrolo. 3 redarji so prišli gor, ena je ostala pri vozniku, druga dva pa sta šla vsak čez svojo polovico avtobusa. Cel avtobus so pregledali v manj kot dveh minutah. Res so bili dobro organizirani.

Spoznala sva pa tudi eno prijateljico od Kristin, ki je ravno prišla iz New Yorka. Njenega imena si sicer nisem zapomnila, smo pa skupaj jedli kosilo. Prav tako sem spoznala dve Nemki, ki sta tukaj na daljši izmenjavi (kolikor sem razumela bosta tu 8 mesecev, saj opravljata program, ki ga je mogoče opravljati5le v Estoniji).

Ker pa se poleg tega ni zgodilo nič posebnega, bom raje pisala o nekaj podrobnosti o Estoniji in Tartuju, ki se mi zdijo zelo zanimive:

- Vsi nosijo odsevnike v obliki obeskov. Imajo jih na torbicah, nahrbtnikih ali pamiim visijo dol z bunde ali jakne. Pravzaprav je celo proti zakonu, če ga nimaš.

- Zelena luč za pešce in avtomobile je malo drugačna. Avtomobili imajo zeleno, medtem ko je za pešce bolj modra ali turkizna.

- Imajo deljene semaforje za vsako polovico ceste. Vedno moraš biti pozoren na to, da gledaš prvi semafor, ki je pri tebi. Pogosto je samo na enem zelena, pri tem pa ostaneš na otočku na sredini ceste. Ampal meni se zdi to odličen varnostni ukrep, saj preprečuje srečanja voznikov in pešcev, prav tako pa to pride prav pri zamrznjenih cestah (sklepam).

- Dosti prebivalstva govori angleško. Midva sva na avtobusu že dvakrat kupila karto in voznik je znal angleško, ampak v trgovinah pa pogosto naletiš na prodajalko, ki zna le estonsko ali rusko.

- Okoli četrtina estonskega prebivalstva je rusov, ampak ruščina ni njihov uradni jezik (vsaj ne po celi državi kolikor do zdaj vem).

- Moje mnenje o njihovem jeziku: v življenju še nisem slišala česa podobnega. Pozna se, da je iz skupine ugrofinskih jezikov. Ko poslušava vsakdanje pogovore, imam včasih občutek, da govorijo kitajsko.

To bo vse za danes :)

"Plezanje višje je naporneje za delo in enostavnejše za padec." J. R. R. Tolkien





Zadnje so slike najine dijaškega doma. Vse je že precej osvetljeno in je moč zaznati že praznično vzdušje :) 

Ni komentarjev: