nedelja, 29. januar 2017

Nedelja, 29. januar

Prelepi nedeljski pozdravi v Slovenijo! Ritem dneva – nedeljski. Vstale smo dokaj pozno, kot se za nedeljo spodobi. Počasi »pofruštkale«, spile prvo kavico dneva ter začele z načrtovanjem novih pustolovščin. Za jutri, kot smo že omenile, smo se dogovorile, da si ogledamo  Helsinke, nedeljo pa smo posvetile sproščanju ter nakupovanju po Tamperah. Najprej nas je pot zanesla v znan nakupovalni center Stockhman, kjer smo večino časa preživele ob občudovanju ličil. Odšle smo še v trgovino po hrano ter si ob vrnitvi domov takoj skuhale kosilo. Malo smo še poležale, sedaj pa smo tu! Z Vami, da vam lahko povzročamo skomine :) Ali veste, da je jutri že ponedeljek?! Kar pomeni, da nam na prečudovitem, božanskem severu ostane zgolj še nekaj dni. Čisto prehitro gre, kajne?
Na hitro pomislimo, da vam še nismo predstavile našega mesta. Joj, le kaj zamujate!
Naše začasno »domače mesto« leži na jugu Finske, od vseh nordijskih držav pa so ravno Tampere tiste, ki imajo od rečnih mest največ prebivalcev. Nahaja se med jezeroma imenovana Näsijärvi in ​​Pyhäjärvi, ki pa sta sedaj na žalost poledenela, svojo pravo veličino pa pokažeta šele spomladi, ko kraje zajamejo malo višje temperature. Kot je razvidno iz fotografij, gre za industrijsko mesto. V drugi polovici 19. stoletja so Tampere predstavljale gonilo industrializacije na Finskem. Še danes pa se iz tovarn vije gost, visok dim, pa vendar tudi to mestu doda neko čarobnost. V oči pa so nam padle tudi arhitekturne značilnosti, predvsem opečnate zgradbe, ki so prava paša za oči.

Na mestnem trgu stoji občinska zgradba, nasproti pa stoji še gledališče. Glavna cesta pa nas čez most Satakunnansilta  pripelje do ortodoksne cerkve, katero smo si ogledale v prvih dneh našega bivanja tukaj. Mesto ima več parkov, predvsem so čudoviti večerni sprehodi, saj je mesto okrašeno z lučkami skozi celo leto. Pa pomislimo še na zelo odprt in komunikativen odnos naših Fincev, pa nas res še prav nič ne vleče domov... 
Vaše Finke Julija, Neža in Ana 😃

                                
                                                                  Tampere iz stolpa


                                                                          mestna hiša 


industrijsko mesto 


 

cerkev 

finska jutra 





                                               

1 komentar:

vjanez pravi ...

Lepo se imejte v Helsinkih in nam povejte kako je bilo... :) A pouka pa ni v ponedeljek?