torek, 31. januar 2017

Zadnji dnevi...
Pozdravljeni! Ponovno se javljamo, spočite od včerajšnjega izleta. Danes je dan potekal dokaj sproščeno, zjutraj smo vstale in se počasi odpravile v šolo, kjer pa nas je pričakal profesor za audio komunikacije. Po kratkem sestanku smo se s sošolci odpravili na avtobus in se odpeljali proti Hervanti, kjer smo dobili nalogo pripraviti prireditveni prostor, jutri imajo namreč »informativo«. Pomagale smo pri prenašanju opreme, postavili smo platno in oder ter uredili ozvočenje. Sicer smo bolj opazovale, delo smo prepustile profesionalcem. Končali smo dokaj zgodaj, sošolci so se nato odpravili nazaj v šolo na teoretični pouk, me pa smo hitro krenile domov kuhat kosilo (bilo je izvrstno!). Privoščile smo si še popoldanski počitek, kasneje pa smo se odpravile v mesto, kjer smo še malo nakupovale. Preostanek večera pa smo namenile pisanju bloga ter druženju.
Kakor smo vam obljubile že prejšnji teden, bomo danes predstavile delo v režiji.              
Light departmentu« sledi recorder, katerega delo je najpreprostejše – pritisneš record in spremljaš oddajo. Potem še camera control ter videomixer, ki skrbi, da je na programu ustrezna kamera. V ozadju pa najpomembnejša vloga – režiser. Skrbi za vzdušje v ekipi, stalno komunicira s »floor managerjem«, tako namreč nadzoruje dogajanje v studiu. Ob sebi ima asistenta, ki skrbi za časovno usklajenost dogajanja. Pred začetkom snemanja se prepričaš, da so vsi v studiu pripravljeni, da so kamere ustrezno postavljene in da bo snemanje potekalo brez tehničnih napak. Svojo ekipo opozoriš, da teče zadnja minuta, se prepričaš, da so inserti pripravljeni. Osebi, ki je pri predvajanju insertov, daš znak za začetek. Po  uvodni špici skupaj s floor managerjem odštevaš sekunde, da so pripravljeni tudi igralci na setu. V kolikor želiš še kakšne korekcije slike, to sporočiš kamermanu prek slušalk. Nato spremljaš dogajanje ter spreminjaš kadre, ki so v etru. Zelo enostavno se lahko zmedeš, saj moraš videomixerju že vnaprej sporočiti, katera kamera je naslednja, ko pa želiš spremembo pa »cut«! Vmes pripraviš še inserte, ki jih ob znaku predvajajo, tudi to seveda sporočiš floor managerju. Stresno postane, ko te opozorijo, da se izteka čas in da je do konca le še par sekund! V tem primeru, smo bile vesele, da večina naše ekipe ne razume slovensko…Isto se je dogajalo tudi po vodstvom finskega režiserja. Najlepši pa so tisti stresni trenutki, ki se kasneje spreobrnejo v trenutke čistega veselja in krike smeha. Ko slišiš režiserjeve napotke, da je potrebno improvizirati in se ob pogledu na veliki zaslon zaveš, da gre nekaj zelo narobe, si ne moreš pomagati ter smeha dolgo zadrževati, saj slišiš smeh tudi v studiu. Pa da ne boste mislili, takšne stvari se večinoma dogajajo samo na vajah. No, ali pa tudi ne.

Kakorkoli, nad delom v studiu smo navdušene! Seveda, da ponovno poudarimo, so ljudje tisti, ki skrbijo za kanček čarobnosti naše pustolovščine na Finskem. Se vidimo kmalu!
Vaše Finke Ana, Julija in Neža :) 


na setu 

danes 


Ni komentarjev: