torek, 16. februar 2016

1. päev

TERE!

Na zasneženo jutro v Estoniji sva se zbudili z navdušenjem, saj je bilo na 'urniku', da se spoznamo z Avo, najino kordinatorko, katera naju je prišla iskat do študentskega doma, nato pa smo se odpravili do šole. Že na prvi pogled je delovala zelo prijazno in sproščeno, zato smo se kar hitro zapletle v pogovor o Estoniji in najinem bivanju tukaj. Skozi mesto naju je popeljala do šole. Med potjo sva opazovali okolico in ljudi. Ugotovili sva, da so skoraj vse hiše oblečene v les, kar se nama je zdelo zelo lepo. Ko smo prispeli do šole sva že pri vhodu videle polepljene stene z skicam in risbami dijakov.  Te sva obe občudovali, saj so bile res prečudovite kljub temu, da so bile na grobo narisane oz. skicirane s svinčnikom. V šoli sva se spoznali tudi z najinimi mentorjem Pärtelom. Ave nama je zatem razkazala šolo. Zdela se nama je zelo prijetna in domača, saj je ves notranji del šole zelo svetel,   lesen in daje občutek topline. Na hitro je delovalo kot, da sva v zelo moderni in urejeni hišici na drevesu, kjer stanujejo umetniki.  Na šoli je približno 200 dijakov v razredu pa jih je največ 15, kar je zelo malo v primerjavi z našo šolo, kjer je nekaj čez 600 dijakov po razredih pa približno 30 dijakov. (Na šoli pa imajo tudi svojo zavaljeno mačko :) )
Imajo pouk slikanja

To je ucilnica kjer ucenci lahko med odmori in prostim casom uporabljajo racunalnike

V tem vecjem ateljeju poteka slikanje, sluzi pa tudi za razne prireditve

Zbornica (vstop imajo tudi dijaki)

Šola je premajhna, da bi v njej izvajali vse programe katere ponujajo zato se nekateri oddelki nahajajo v bližnjih stavbah (15 minut stran). Sprva smo se ustavili v poslopju kjer se učijo 3D animcije. Prostor ni bil prejcej velik, kot neko večje stanovanje, ki ima sobo z računalniki poleg pa dnevni prostor kjer se dijaki družijo, razpravljajo o projektih itd. Ena izmed zanimivih stvari je bila ta, da v prostoru za razpravljanje, niti en stol v krogu ni bil enak. 
Tu je skupni prostor, desno in naravnost pa sta se dve racunalniski ucilnici. 

Ko smo tam zaključili smo se odpravili v muzej tiska. Ta pa šoli posoja svoje prostore ter naprave za izvajanje pouka. Ogledali smo si nekaj 3D knjig ter kako so z starih platnic knjige naredili brezčrtne zvezke oz. bloke. Poleg tega pa so prodajali knjige v angleščini po izvrstni ceni samo 1.00€. 
Muzej tiska


Beleznice, narejene iz starih platnic priznanih knjig

Primer 3D knjige

Ob koncu pa smo odšli še na ogled mesta.
Glavni mestni trg

Luteranska cerkev Svetega Janeza

Trg "Raekoja plats" in mestna hiša iz 18. stoletja

Ko se je zvečerilo sva odšli na sprehod in večerjo, za kar sva nujno potrebova na svojo bundo pripeti odsevnik, da sva vidne v temi. V Estoniji je namreč kaznivo hotiti po temi brez odsevnika.
Kip študentskega para, ki se poljublja pod dežnikom pred mestno hišo
Presenetilo naju je da v centru mesta v primerjavi z Ljubljano ni skoraj nic ljudi, ne podnevi, ne ponoci.
Spoznali sva tudi malo Estonske kulinarike. V restavraciji zraven vsake jedi dobiš njihov značilen temen kruh. Tudi pica ima testo bolj tanko in podobno temnemu kruhu. Vec o hrani v prihodnjih dneh. 

Začasni Estonki Polona in Zala :)

2 komentarja:

vjanez pravi ...

Super, lepo, informativno... veselimo se nadaljnjih objav, lep pozdrav

Frank Raymond pravi ...

Cześć wszystkim,
Nazywam się Ahmad Asnul Brunei, skontaktowałem się z panem Frankiem Raymondem w sprawie kwoty pożyczki biznesowej w wysokości 250 000 USD. Wtedy powiedziano mi o zatwierdzeniu wnioskowanej kwoty pożyczki, po ponownym podjęciu ryzyka, ponieważ bardzo chciałem założyć firmę ku mojemu największemu zaskoczeniu kwota pożyczki została przelana na moje konto bankowe w ciągu 24 godzin bankowych bez żadnych stresów związanych z uzyskaniem pożyczki. Byłem zaskoczony, ponieważ padłem ofiarą oszustwa! Jeśli jesteś zainteresowany zabezpieczeniem jakiejkolwiek kwoty pożyczki i znajdujesz się w jakimkolwiek kraju, radzę skontaktować się z Panem Frankiem Raymondem poprzez email: frankraymondloaninvestment@gmail.com