petek, 19. februar 2016

4. päev

Tere hommikust (dobro jutro)!

Lep začetek dneva

Danes se je za naju začelo pravo učenje in s tem uživanje. Najprej sva imeli uro informacijske grafike, kjer sva se prvič spoprijeli z izdelavo grafov v Adobe Illustratorju. Kasneje pa sva imeli grafično uro v muzeju tiska. V cd-je sva vrezali različne vzorce in podobe in sva jih nato odtisnili. V tem sva izjemno uživali, predvsem pa sva bili navdušeni nad izjemno talentiranostjo dijakov za risanje. Bilo naju je kar malo sram primerjati najine sposobnosti z njihovimi.

Dijaki rišejo in delajo klišeje v muzeju tiska

Zala pri uničevaju cd-ja

Za odtis smo morali papir namočiti v vodo

Dobili sva nalogo, da bova od muzeja morali narediti kratek promocijski video. Najprej pa nama je prijazna in zgovorna Agnieszka razkazala celotno "tiskarno". Imajo veliko starih različnih strojev za tisk v visokem tisku, strojev za rezanje, luknanje, zgibanje, vroči tisk in celo za delanje svinčenih premičnih črk. Imajo veliko klišejev in lesenih črk za tisk, ter še ogromno drugih stvari, ki spadajo k tisku. Pokazala nama je tudi izdelke, ki jih delajo za prodajo. In to so, k sva že prvi dan omenili blokci, ki imajo planice starih knjig. Gre za to, da knjižnjice veliko knjig zavržejo. Da pa ne gredo v nič, jih tukaj vzamejo in jim knjižnji blok iztržejo (reciklaža) ter uporabijo samo platnice. Delajo tudi beležke vezane s spiralo, ti. sherlock knjige, ki so brez knjižnega bloka in služijo kot skrivne škatlice.


Urejen del muzeja

Eden izmed tiskarskih strojev za visoki tisk

Stroj za rezanje

Knjižne police polne platnic

Navdušeni nad videnim pa sva si še sami naredili blok s spiralo, na naslovnici pa sva si sami z "Gutenbergovo-stiskalnico" natisnili poljubne motive. Počutili sva se kot pravi tiskarski mojstrici. Najbolj všeč pa nama je bilo to, da bova lahko v tem muzeju preživeli veliko časa (dejansko kolikor in kadar hočeva) in tiskali, ter preskušali nove stvari. Poleg tega pa imajo v isti stavbi še zelo okusno in poceni restavracijo (dejansko je dobra hrana), zato kar komaj čakava, da se jutri spet vrneva.

Hm, kateri kliše naj izberem?

Platnici sta uspeli

Stavba, kjer se nahaja muzej je bila nekdaj tovarna za vse vrste aparatov, zato je tudi stavbi ime Aparaat


No pa še nekaj od estonskega pouka, glede na to, da sva ga danes prvič doživele na lastni koži.
Dijaki zamujajo in s tem ni nič narobe. Danes se nam je pouk začel ob 9h in sva bili pet minut sami v razredu šele kasneje so začeli prihajati drugi dijaki. Tudi telefonirajo lahko med poukom (lahko jim zvoni telefon), lahko hodijo ven iz učilnice in tudi odidejo predčasno. Se sprašujete kako to, da so potem sploh pri pouku? Ja midve tudi. Se bova jutri pozanimale.

Head aega (adijo)
Začasni Estonki Polona in Zala :)



Ni komentarjev: