četrtek, 18. februar 2016

Dan 9 Švedska

Danes vam bomo pocedali nekaj stvari o svedskem solskem sistemu. meni osebno najbol zanimiva stvar je to da nimajo striktno zapovedanega zacetka in konca ure ampak imajo spisano zgol samo realizacijo kaj morajo v šolskem letu obdelati tako da njhova ura lahko traja od 15 minut do 5 ure odvisno kako hitro dijaki dojamejo stvari, ja še vedno je treba imeti nek urnik a ta urnk ni tako strikten saj imajo na dan 2-3 razlicne predmete po vec ur na primer 4 ure svedscine in nato 4 ure zgodovie ko profesor/ica pride v razred se ne zgodi cisto nic dijaki se poogovarjajo dalje igrajo igrice na wii ki ga imajo v razredu jejo zdraven si zapisujejo in to je to ko umes odhajajo iz razreda in telefonirrajo. a ce te profesorica poklice in ne ves o čem se gre si v škripcih saj ti napise da nisi sodeloval pri pouku, zakaj pa je to zeloooo pomembno? 


Švedi ce hodijo v solo dobijo ''zepnine'' 1000SEK kar je cca. 100€ in če manjkajo oziroma so zabeleženi kot ne sodelujoči dijaki se jim po nekem ključu zmanjšuje vsota ki jo dobijo.


Kot pri nas neopravicene samo da imajo tukaj dodatno motivacijo. Razreda ne menjajo menjajo se učitelji kar je bol prijazno tako učiteljem kot učencem saj so učenci vedno v razredu.


V razredih imajo hladilnike in mikrovalovke grelce vode in podobne stvari da si lahko naredijo kavo/čaj tako učenci kot profesorji. Šola ima svoj Wifi sistem ki je odprt vsem dijakom in ga lahko non-stop uporabljajo. 


Sola se odpre ob 7.00 zjutraj in od ponedeljka do cetrtka se zapre ob 21.00 ob petkih pa ob 18.00 (takrat moras biti obvezno zunaj saj se uklopijo alarmi), brez skrbi pouk se jim konca odvisno od koliko stvari si sami izberejo saj imajo obvezne predmete samo švedščino angleščino matematiko ostale stvari si lahko do neke mere sami izbirajo tako da si izberejo stvari ki jih najbolj zanimajo ... Imaš pa lahko najmanj 6 največ 12 predmetov. 


Ja dijaki dejansko ostajajo do 20.30 celo dlje v soli saj so lahko s prijatelji lahko se družijo igrajo igrice se učijo, učitelji so že davno doma, šola je prazna zgolj dijaki so se notriu



Slike so iz današnje internacionalne konference v Karlstadu.

MBM, peace out.

Ni komentarjev: