nedelja, 28. februar 2016

13. paev

Tervist!

In čas je za najin izlet v glavno mesto Tallinn.
Najprej sva se zjutraj 2 uri in pol vozili do glavne avtobusne postaje, ki se nahaja pol ure hoda od starega mestnega jedra, zato sva se s tramvajem zapeljale bližje in najprej šli do info točke, kjer sva nabrale gradivo in zemljevide. 
Novejši del mesta

Načrtovanje
V kafiču sva se malo pogreli in si izdelali kratek načrt. Do dvanajstih sva se malo razgledali in kupili nekaj spominkov. Ob poldne pa sva se pridružili brezplačni vodeni turi po centru mesta. Estonska vodička nam je (je številčni skupini (več kot 50 nas je bilo)) na zelo zanimiv, zabaven in razumljiv način razložila zgodovino Estonije in Tallinna ter nas popeljala po prečudovitem srednjeveškem starem mestu. Vsa arhitektura, ulice in srednjeveško oblečeni ljudje pričarajo prav pravljično vzdušje. 

Videli sva mestni trg z gotsko mestno hišo, nekaj cerkva, mestno obzidje in stolp, ki ima ime "pogled v kuhinjo", saj so iz njega višji sloji gledali kaj delajo njihovi podložniki. 

Šli sva si pogledat še zanimiv muzej Estonske zgodovine v katerem nama je bila najbolj zanimiva bogata zbirka Estonskega denarja in orožja. Šli sva tudi v najstarejšo delujočo lekarno na svetu. 

Cerkev Sv Nikolaja, ki služi kot muzej

Mestni trg z mestno hišo na desni strani


Ena izmed srednjeveških hiš

Kiek in de kok - pogled v kuhinjo

Katedrala Aleksandra Nyevskega

Pogled na staro mestno jedro

Gotska mestna hiša

Muzej zgodovine (religija)

Razstava orožja

Prvi prevod Biblije v Estonščino 1739
Kovanci in bankovci

Stara lekarna 

Head aega :D

Začasni Estonki Polona in Zala

1 komentar:

vjanez pravi ...

:) :) :) :) :) :)