četrtek, 25. februar 2016

9. ja 10. paev

Tere!

V torek sva imeli pouk vektorske grafike, kar pomeni spoznavanje z programom Adobe Flash. Kljub temu, da sva se s tem programom spoprijateljile že lani, nama je bilo zanimivo malo obnoviti znanje in bolje spoznati njihov način učenja. Imeli sva tudi uro, kjer sva se "učili" (midve to že znava) skeniranja. Skenirati sva morali svoje podpise z kulijem in flumastrom. Razlika med učenjem skeniranja je ta, da tukaj, za razliko od naših fotografij iz revij, skenirajo svoje izdelke; risbe, illustracije in slike. Kar jim je dodatna motivacija, da se za to potrudijo in kasneje tudi popravijo v photoshopu. Vidi se, da vse delajo zato, da bi bili lahko na to ponosni in bi ti lahko tudi komu pokazali.
Izbiranje materiala za beležko
Popoldne pa sva se spet odpravili delat blokce :)

Potem pa sreda! Za Estonce praznik: dan samostojnosti, za naju pa prost dan, ki sva ga koristno uporabili.

Šli sva v znanstveni center, kjer sva se za tri ure prelevili v pravi znanstvenici. S kolesom sva se vozili po vrvi napeti v zraku, izgubili sva se v sobi z ogledali, preskusili svoje ravnotežje v vrtečem se tunelu, v sedečem položaju sva se z rokami povzpeli do vrha nekakšnega prostega pada, pogledali sva se v infrardeči kameri, se preskusili kot pravi detektivki in doživeli še mnogo drugih stvari. Videli sva tudi stopmotion animacijo v živo in najin skok ujeli v "3d prostorsko sliko".

Science centre z polžjo stolpnico v ozadju

Počutimo se kot otroci


Ali se, da živeti na 1 kubičnem metru?


3D - 3 v vrsto


Skrivnostna megla

Animacija

Vožnja gasilskega avtomobila
Čisto lačni raziskovalki sva se še okrepčali s hrano in se odšli sproščat v bazen.
V tartuju imajo olimpijski bazen in zraven še "vodni park", če se temu lahko tako reče. Sodeč po reklamah sva pričakovali vsaj nekaj takega kot Atlantis. Dobili pa sva samo en bazen, dva kratka tobogana in dva džakuzija. Mamljivo. Ni kaj. Kljub vsemu sva uživali v sprostitvi.
No tukaj pa je še ena zanimivost za dodati. To vam praviva samo za opozorilo, če se kdaj v Estoniji odpravite na bazen. Ženske in moški imajo ločene garderobe, to pa še ni vse. Kabin za preoblačenje ni in vsi se preoblačijo kar pred svojimi omaricami in pod tuši. Ja nagi so.


No pa še nekaj glede Estoncev. Glede na to, da je danes praznujejo osamosvojitev, so zelo "narodno zavedni". Povsod (celo na lučeh) plapolajo njihove zastave in po ulicah se sprehajajo vesele družine z zastavicami v roki. Ta dan je za njih praznik v pravem pomenu besede, ne le en dela več prost dan, kot pri nas. Zvečer sva slišali tudi nekaj ognjemetov v čast državi.

Začasni Estonki Zala in Polona