nedelja, 21. februar 2016

5. ja 6. päev

Tere!

Zadnih pet dni je minilo hitreje kot sva pričakovali. Danes (petek) sva imeli bolj 'lahek' urnik. Zjutraj sva imeli na urniku informacijsko  grafiko, pri kateri sva delali informacijske grafe na katerem sva primerjali rezultate dveh držav iz zimskih in poletnih olimpiskih iger.  Ta ura nama je zelo všeč , saj vsakič izveva nekaj novega, ker pri nas tega ne obravnavamo. Naslednji teden žal ne bova imeli tega predmeta zaradi odsotnosti profesorja.


Dokončali sva tudi tortna grafa, ki predstavljata potek najinega dneva

Po kosilu sva odšli v muzej tiska, kjer sva našli modelček za odtis kartice. Polona se je domislila, da namesto da poštne kartice kupiva jih raje kar same narediva. Na prvo stran sva z svinčenimi črkami sestavile besedi Tartu in Estonija, za motiv pa sva uporabili klišeja tukajšne univerze in cerkve sv. Janeza.

Poigrali sva se z različnimi postavitvami in nanosom tiskarske barve


Na poti domov sva se vstavili na info točki v centru mesta, kjer sva dobili informacije, o vsem, kar morava v Tartuju še obiskati in kaj zabavnega še preizkusiti.


V Soboto sva se zbudile bolj lene, zato sva ostale v sobi celo dopoldne, nato pa sva se kot pravi turistki odpravili na oglej vseh znamenitosti k jih Tartu ponuja. Seveda pa sva s seboj imeli zemljevid mesta in brošuro z vsemi 49. točkami, ki so vredne ogleda. V mestu je zelo veliko kipov raznih državnikov in profesorjev na univerzi. Kip ima celo 100.000 prebivalec Tartuja. Najljubši pa nama je kip dveh književnikov; Britanskega Oscarja Wilda in Estonskega Eduarda Vildeja.


Nekaj kipov (niso vsi, v centru pa dva Wildeja)
Ogledale sva si ostanke katedrale iz 14. stoletja, prečkali angelski most, za katerega velja, da ko ga prečkaš prvič moraš držati sapo in si nekaj zaželeti. Midve sva celoten most prehodili brez vdiha/izdiha, zato močno upava, da se nama bodo želje uresničile. Šli sva tudi mimo slavnega gledališča, univerzitetne knjižnice, observatorija in celo ostanke srednjeveškega mestnega zidu.

Observatorij

Ruševine katedrale


Most svobode

Reka Emajogi


 Po dveh urah in pol, ogledanem mestu in eni kavici (morali sva si malo vmes pogreti čisto ozeble prste) sva odšli po nakupih za hrano. Najbolj zanimivo je dajstvo, da morava iti kar v 3 supermarkete, da dobiva vse, kar je nama po okusu.

Ko sva prišle domov sva pojedli kosilo/večerjo, nato pa se sproščali v sobi.

Začasni Estonki Zala in Polona

1 komentar:

vjanez pravi ...

:) lepo, zanimivo :)