torek, 9. februar 2016

10. DAN: Finska - Tampere

Ojla,

spet se vam javljamo. Danes je bilo malce bolj toplo (3 stopinje), pa še dežuje, tako da vreme ni bilo nam po godu (želimo sneg! Komaj čakamo, ker je jutri spet napovedan. ).
Skratka, danes smo preskočile zajtrk, tako da imate srečo, ker o hrani ne bomo razglabljali, ker nam je je zmanjkalo.
Dopoldne smo se odpravile v Mediapolis, kjer pa smo nekaj časa sedele, dokler nismo šle v zgornje nadstropje k mlajšim dijakom (razred s katerim smo do sedaj bile je imel prost dan), kjer pa smo končno našle profesorja Juho, ki nas je odpeljal do studia.


Tam nas je povprašal o naših prejšnjih izkušnjah pri snemanju in kaj vse smo že poskusile. Potem nam je dal dolg in zanimiv govor o tem kakšna umetnost je snemanje. Po njegovi teoriji je snemanje seveda teoretično delo, vendar moraš vanj dati tudi svojo dušo, emocije in gibanje. 


Povedal nam je, da je pomembno, da si v glavi že prej ustvariš neko sliko, si 'narišeš nevidne tirnice' po katerih boš potem hodil, da bo posnetek res lep in pokazal nam je tudi kako je lažje ustvariti že neko sliko in predstavo v možganih s pomočjo glasbe, ki nam daje občutek kakšen bo potem končni izdelek. Seveda, je vmes tudi kakšno zapel.


Poskusile smo več različnih vrst kamer in opravile mnogo majhnih vajic, na koncu pa so nas nekatere že kar pošteno bolele roke. Vseeno se nam je vse to delo (ki ga ponavadi na šoli ne opravljamo na tak način) zdelo zelo zanimivo in izobraževalno in moramo pohvaliti gospoda Juho, saj je res na super in zanimiv način predstavil kamere in snemanje; na način, za katerega me še nikoli nismo slišale. 


Iz izkušenj nam je Juha povedal tudi, da se mora profesionalec kakor je on tudi zelo pripravljati (še danes) in da si dostikrat vzame odmor, da malce premisli v glavi kako bi bilo vse najbolje posneti.
Govorili smo tudi o snemanju kratkih filmov, za katere nam je zaupal da je zelo pomemben tudi odnos med akterjem in snemalcem. Zadnji je igralcev glavni feedback in vedno morata delati v sožitju, tako da nastanejo najboljši posnetki in se seveda oba dobro počutita.


Proti koncu smo se zgoraj zbrali v nekakšni avli, kjer smo določili urnik za ta in naslednji teden. Za jutri se že veselimo dela v studiu!

Več o tem pa seveda lahko izveste čez približno 24 ur na našem blogu, glede današnjega dne pa si oglejte še naš vlog:




Pa lepe dni še naprej!
Vaše alfa damice, 
Hana, Lana, Petra in Urška

1 komentar:

vjanez pravi ...

:) super... :)