torek, 16. februar 2016

16. in 17. DAN: Finska - Tampere

Dan dan!

Kako ste kaj bralci? Kaj se dogaja v naši prelepi Sloveniji? No, če boste brali naprej boste lahko zasledili kaj se dogaja z nami v Tamperah.

Zjutraj smo se odpravili v Mediapolis, kjer nas profesor kateri je bil za nas zadolžen sploh ni opazil (najbrž mu nihče ni povedal), zato smo se pridružili skupini našega prijatelja Karla-Erika, ki nam je priskrbel še največ informacij o šoli in programu, ter seveda kdaj in kam moramo sploh priti vsak dan, da nas bo nekdo pospremil do sob, saj ključ še vedno ni bil za nas priskrbljen.

Potem smo gledali kako skupina študentov snema prizor iz svojega filma. Postavili so luči s črnimi filtri (kar je Petri še posebno skakalo v nos, saj se tega pri filmu naj ne bi delalo, razen če bi želeli doseči poseben učinek), kamera pa tudi dolgo časa ni bila v višini oči. Kmalu so kot pridni dijaki vse popravili in pričeli s snemanjem. Kakor pri nas so veliko prizorov večkrat ponovili zaradi slabih posnetkov ali smejanja pri igri (in ker se to dogaja tudi pri nas ne rabimo posebej razlagati).

Po šoli smo se odpravile do stolpa (imenovan Näsinneula Observation Tower), ki se nahaja v Särkänniemi-jevem zabaviščnem parku, ki je (nažalost :( ) odprt od aprila pa do oktobra, tako da smo večino atrakcij zamudile. Stolp in še nekaj drugih stvari (kot je naprimer akvarij in planetarij) pa je dostopno čez celo leto. Za 5€ smo se po dvigalu dvignili na višino 124m, kjer smo spile vsaka svojo vročo čokolado ali pa kapučino za katere smo vse skupaj odštele približno 20€. Stolp so začeli graditi leta 1970, končan pa je bil leta 1971 z najvišjo točko na 168m. Glavni del je zgrajen iz lesa. Med tem, ko ljudje zgoraj kafetkajo ali pa pojedo kosilo stolp v 45 minutah naredi cel krog med katerim vidiš celoten razgled Tamper, od jezer pa do zabaviščnega parka in do mesta.

Razgled iz stolpa na park.

Razgled iz stolpa na mesto.

Razgled iz stolpa na jezero. 

V parku smo srečale tudi tri Slovence, ki so si park malce ogledovali in planirali smučanje in drsanje po zaledenelem jezeru poleg le-tega.

Potem smo se počasi odpravile nazaj po mestu, kjer smo šle po raznih opravkih. Medtem smo opazovale razno arhitekturo, med drugim tudi kako bloki na Finskem izgledajo kakor da so bili zgrajeni v času socializma (vsaj to so bile naše opazke). 

Ko smo se odpravljale domov smo na avtobusu kot ponavadi za razliko od Fincev zelo veliko govorile, takrat pa nas je slišalo rjavolaso dekle in se obrnilo z besedami: "A ste ve mogoče Slovenke?!" Vse smo bile zelo presenečeno vesele, saj smo bile končno priča pristnemu pogovoru v slovenščini na finskem, ki se ni dogajal le iz naših štirih 'gofeljc'. Seveda smo punce zveseljem pokramljale (se opravičujemo, če bo jutri spet dež pri vas kot je bil te dni) in se domenile, da se bomo v času bivanja še kdaj videle. 

Zvečer sta nas prišli obiskati še dve Finki, ki sta oglaševale krščansko vero in njihove nekakšne učne urice o 'našem odrešeniku', po katerem sklepamo, da so tudi Finci zelo predani katoliki. Ko smo ponudbo zavrnile so nas povabile še na 'Hawaii Party', ki naj bi bil v petek od 14-17 ure (česa takega pri nas še nismo zasledile), ker pa smo pridne kot čebelice in nameravamo posneti še vsaj en kratek film in nekaj vlogov pa smo tudi to morale odkloniti. 

No, to je vse za danes, sedaj pa si poglejte še naš vlog:



Želimo vam lep sončen dan, poln dobre volje!
Vaše alfa damice
Hana, Lana, Petra in Urška

4 komentarji:

Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Unknown pravi ...

Nad današnjim dnem sem ZELO navdušen in vesel da ste vsaj po vlogu sodeč končno dočakale tudi trenutek ko se lahko kaj naučite. Pa ne mislim naučite v smislu da nekaj novega zveste, ampak v smislu da dejankso delate na bolj zahtevnem projektu oziroma primeru, kjer lahko same ugotavljate ter rešujete tipične napake ob delu. S tega se boste še največ naučile. :)

Veseli me tudi da se vam je po vseh teh bolj kot ne nesrečah z vremenom, končno nasmehnila sreča ob obisku razglednega stolpa. Imele ste res fantastičen razgled. Vaše fotografije z vrha stopla so me popeljale tri leta nazaj, v čas ko se je naša "delegacija" SMGŠjevcev potikala tod okoli... K sreči ste bile tudi nekoliko bolj pametne od nas in se niste odločile za sprehod po jezeru, kot smo se mi. Takrat smo skoraj zabredli v velike težave ko se je led kakih 500 metrov od obale začel lomiti... a se je k sreči vse dobro izšlo. :)

Še naprej uživajte kolikor se le da. Upam da vam je današnji dan vlil nekaj dodatne motivacije, in dokazal da mogoče le ni vse tako slabo. :)

Aja in še enkrat hvala za obuditev prijetnih spominov! :D

KatkaBrezCopatka :-) pravi ...

Super razvoj scenarija & filmskih vlog... zelo všeč :) Vsak vaš video me nasmeje in zagotovi, da ste dobre volje, pripravljene pomagati in se vključiti v nove time.
Tako kot je omenil Jaka zgoraj - dobro, da ste dočakale lepo vreme in ga izkoristile za obisk znamenitosti.
Prepričana sem, da ste se ob obiskovanju šole v Tampere veliko novega naučile glede filmskih in foto vsebin, prav tako pa tudi glede priprave scen.
Ob stikih s (kolikor vem) bolj zadržanimi Finci pa ste gotovo nabrale tudi veliko svežih vtisov o drugačnem načinu življenja na severu Evrope.
Bravo, Punce!

vlad pravi ...

Drage alfa da mice, vedno znova me preseneča te v pozitivnem smislu. Zadovoljen se ko vidim da ste aktivne in da da boste imele veliko za povedati, Ko se vrnete... Lep pozdrav