sreda, 3. februar 2016

4. DAN: Finska - Tampere

Pozdravljeni (vi na dežju)!
And hello to the students and professors of the lovely Tredu Collage!

We would like to dedicate the first few sentences to Tredu who kindly accepted us today. We want to thank you for the kindness and generousness you shared with us today (and of course, thank you for the lunch and overall good time as well!). You had an amazing event going on, the teachers were nice and the students were open to answer the questions we'd want to ask. Also, we want to mention the adorable posters with the drawings and sayings you have hanged in your hall, we loved them! 

Spet se vam javljamo iz zasnežene Finske, kjer je vsak dan bolj mraz.
Danes smo se vrnili nazaj na šolo, ki smo jo obiskali že včeraj. Tam je potekalo tekmovanje devetih razredov v ročnih spretnostih. Štiri skupine s tremi učenci so naenkrat reševali razne naloge pri katerih so morali uporabiti glavo in iznajdljivost.



Preden se je tekmovanje končalo, že nas je Justina prišla iskat skupaj z profesorico iz te šole. Svetlolasa gospa nam je razkazala celoten Tredu.
Tredu je izobraževalni center, ki je svoja vrata prvič odprl 1. januarja 2013 in nudi srednješolski program v Tamperah. Izobražujejo približno 8000 poklicnih študentov, 10000 odraslih študentov (nadaljevanja raznih kvalifikacij, potekajo pa tudi kratki tečaji), sprejemajo tuje študente ter sodelujejo z drugimi podjetji in delodajalci, 1000 članov osebja izvaja med drugim tudi programe v angleščini (gozdarstvo, business management, …), nudijo medkulturna izobraževanja, ipd.
Najprej nam je razkazala oddelek grafičnega oblikovanja, kjer nas je predstavila tudi njenemu razredu odraslih študentov. Za razliko od naših učilnic imajo tu po učilnici razmetane mize, uporabljajo pa le MAC-e. Ko smo si ogledali kaj študentje delajo smo opazile, da je predmet zalo podoben našemu TRE-ju (takrat so po večini delali v InDesignu in Photoshopu).
Pokazala nam je tudi razne dizajne za embalaže, ter nam povedala, da je to sedaj zelo iskan posel med grafičnimi oblikovalci (saj so npr. knjige tako že v elektronski verziji). Profesorica Gračner Botonjić se je s tem strinjala in dodala še, da bi bilo take stvari zelo dobro delati v 3D programih.
Potem smo si lahko izbrale najljubše izdelke študentov in jih vzele s seboj domov.


Obdarili so nas še, ko smo prišli na oddelek z grafičnimi tehniki. »To so pa čisto taki kot naši grafiki,« je rekla Petra, ko je zagledala študente pri delu. Delavnica je bila podobna, le malce večja.
Kasneje smo nadaljevali ogled še v fotografski studio, učilnico grafikov, še eno sobo s tiskalnikom ter si pogledali kako izgleda ura izdelovanja spletnih strani v prvem letniku študija. Potem smo pojedle kosilo in se kmalu odpravile domov.


Zvečer sta se na sprehod najprej odpravili Hana in Lana, ker sta si Petra in Urška morali malce spočiti oči. 


Še kasneje zvečer pa smo si zasneženo pokrajino šle pogledati skupaj. Malce smo se poigrale še z svetlobo na naših telefonih in z fish-eye objektivom.


Za konec pa bi z vami radi podelili še današnji video.



Upam, da vam naši blogi in vlogi razpnejo usta v nasmešek in da jih z veseljem prebirate / gledate. Veliko nam pomeni tudi vaše mnenje, tako da nam lahko v komentarjih / na facebooku poveste tudi, če bi kaj spremenili in bomo z dekleti poskusile čimbolj ustreči vašim željam, saj menimo da je point bloga to, da pokažemo kaj me delamo in v čem uživamo, prav tako pa tudi teoretičen del našega praktičnega pouka, seveda pa so zelo pomembni tudi bralci, saj brez le-teh blog ne bi bil več tako dinamičen. 

Kakorkoli, upamo tudi, da čimbolj uživate tudi v Sloveniji in da niste preveč ljubosumni na nas :P
Vaše punce, 
Hana, Lana, Petra in Urška

1 komentar:

vjanez pravi ...

Z veseljem spremljamo vaše zapise in videoblog. Pohvaljene!!!
lp